KAKO ODABRATI ZEMLJU PRESELJENJA I EMIGRIRATI SA SRPSKIM PAPIRIMA

Selidba

 

Da li i vi imate prijatelja koji drži časove engleskog klincima u Kini? Ili možda vaša sestra radi u prestižnom hotelu u Abu Dabiju? Svakim danom je sve više poznanika, prijatelja, članova porodice koji su se otisnuli u beli svet i potražili svoju sreću pod novim nebom.

Kako navodi studija o spoljnim i unutrašnjim migracijama građana Srbije sa posebnim osvrtom na mlade, glavni razlozi za napuštanje naše zemlje su nezaposlenost i loši ekonomski uslovi.  Potencijalni migranti u novoj sredini očekuju veće šanse za zaposlenje ali i bolji kvalitet života u svakom pogledu. Migracioni potencijal je najveći među mladim licima do 30 godina starosti. Realizacija namera preseljenja je, međutim , najučestalija među licima dobi 35-39 godina, zbog potrebe za prethodnom akumulacijom resursa, sticanja kulturnog kapitala ( završetak školovanja, sticanje radnog iskustva i akumuliranje humanog kapitala) , aktiviranja socijalnih mreža i migracionih lanaca, ali i konačne separacije od zemlje porekla. Osnovni push faktor za mlade jeste nedostatak posla i izvora prihoda, mada ne bi trebalo zanemariti ni stambenu nestašicu i nezadovoljstvo političkim akterima.

Od sva tri tipa (emigracije, imigracije, tranzit) , najintenzvivnije su spoljne migracije građana Srbije ka Evropskoj uniji, Norveškoj, Švedskoj, Švajcarskoj, Islandu, Australiji, Americi, a sve češćI izbor su Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Kako odabrati zemlju preseljenja i da li je moguće emigrirati sa srpskim papirima?

Odgovor o odabiru zemlje preseljenja zavisi od više faktora:

Od onoga što mi imamo da ponudimo

a) Pasoš koji imamo

b) Obrazovanje kojim raspolažemo

c) Iskustvo

d) Dodatne veštine i znanja koje posedujemo ( jezici, obuke, kursevi, diplome, priznanja)

e) Spremnost na dalje usavršavanje i početno finansijsko ulaganje

Od onoga što nam zemlja preseljenja nudi

a) Traženost struke u zemlji preseljenja

b) Visina plate i uslovi rada

c) Uslovi života ( klima, reljef, stanovništvo, socijalizacija itd.)

Od zahteva koje nam postavlja zemlja preseljenja

a) Proces priznavanja diplome i iskustva

b) Jezik

c) Dodatna školovanja

 

Ako pođem od ličnog iskustva, zemlju svog preseljenja sam odabrala tako što sam ukucala sve zemlje koje su mi se činile privlačne ( Nemačka, Norveška, Austrija) i sagledala sam šta one daju i traže, a šta je to što ja imam da ponudim. Konkretno, što se moje struke tiče, Nemačka je odmah otpala sa liste, jer sam došla do zaključka da mi plata ne odgovara, ako je uporedim sa troškovima života. Dakle, jedna od važnijih stvari je znati da nije svaka struka jednako tražena i plaćena i da ona varira od zemlje do zemlje. Zato je važno istražiti koja su deficitarna zanimanja u toj zemlji, kao i da li nam uslovi rada odgovaraju. Npr. Norveška je bila moj izbor jer su uslovi za vaspitače drugačiji nego u bilo kojoj drugoj zemlji – male grupe, rad u prirodi i otvoren model vaspitanja.

Ono što je takođe bitno naglasiti je da svaka zemlja ima drugačije uslove kada je reč o papirologiji. Na početku procesa mene je mučilo pitanje kako ću dobiti posao sa srpskim pasošem i koji je to uopšte proces.

Naravno da naš pasoš predstavlja određeno ograničenje, jer sa sobom nosi dosta dodatne papirologije kada je u pitanju radna dozvola i neretko će poslodavac pre izabrati svog državljanina ili građanina EU. Što se tiče Norveške, ako dolazite sa srpskim papirima, poslodavac prvo mora da vam ponudi ugovor i nakon potpisivanja krećete u proces za dozvolu. To će od njega iziskivati dodatne napore u vidu određenih šema, dokumentacije o visini vaše plate, pozicije i sličnog. Ako želi da krenete ubrzo da radite moraće sam da se angažuje u adekvatnim ustanovama, kao i da zahteva rani start za vas. To vam omogućava da krenete da radite i pre nego što papiri budu gotovi, ali je ova opcija samo za visokoobrazovane.

Međutim, pasoš nije konačna kočnica, jer da je tako, niko od naših ne bi bio u tim zemljama. Jako su važne karte kojima raspolažete. Dakle, ako imate naš pasoš i ne postoji način da dobijete pasoš EU, tada je vaš cilj da utičete na karte koje su u vašim rukama, a to su: jezik, iskustvo, obrazovanje, ulaganje u CV, šarm.

Nekada će ta karta biti puka sreća, desiće se da poslodavcu hitno treba radnik, nema nikoga iz EU ili mu se vi prosto svidite i to je vaš upad. Takođe, za različite profesije se traži različito znanje jezika. Možda neki dobar zanatlija sa niskim znanjem jezika nađe svoju šansu zbog iskustva koje ima. TREBA VAM NEŠTO PO ČEMU ĆETE SE IZDVOJITI

Takođe vam savetujem da izdvojite vreme za pretragu na internetu, učlanite se u grupe ( mudro analizirati i ne verovati baš svemu što pročitate), pronađete zvanične ustanove za imigracije, kao što je za norvešku UDI, gde detaljno možete proveriti zvanične informacije o zahtevima koji se traže.

Naravno da će prednost uglavnom imati članice EU, kao i zemlje bliske državi u koju idete, ali kvalitet i upornost otvaraju vrata. Što se tiče Norveške, imate mogućnost turistički da boravite tri meseca, a ako za to vreme nađete posao u struci i potpišete ugovor, vi automatski stičete pravo za pokretanje papirologije ( radna i boravišna dozvola ).

Neko će npr. odabrati Nemačku pre Norveške, jer je učio nemački u srednjoj i lakše mu je da samo nadogradi znanja, nego da kreće sa novim jezikom. Svaka opcija je dobra ako je učinite dobrom. A to ćete postići kvalitetnim i tačnim informacijama i time što ćete biti iskreni prema sebi.

Jedini savet koji je isti za selidbu u sve zemlje je da ne tražite  jedan i konačan recept za preseljenje, jer svaka priča je individualna i zavisi od svih gore pomenutih faktora. Korisno je čuti iskustva drugih, ona vam mogu ukazati na nešto što vam je promaklo, ali najvažnije je biti strpljiv i usuditi se da probate neku taktiku koju drugi možda nisu. Onda ćete možda baš vi deliti nove ideje i podsticati ljude na promene 😉

Dakle, DA, MOGUĆE JE DOBITI POSAO U STRANOJ DRŽAVI SA SRPSKIM PAPIRIMA, samo je potrebno maksimalno dati sebe, i kad – tad, biće vam maksimalno vraćeno.

Nadam se da vas je ovaj tekst ohrabrio da se usudite da zgrabite svoju sreću čineći konkretne korake. U nekim od narednih postova, podeliću sa vama iskustva prijatelja koji sada žive pod nekim novim nebom

Leave a Reply

Your email address will not be published.