KAKO UČITI JEZIK I KAD…

KAKO UČITI JEZIK I KAD NEMAM TALENAT?

KAKO KADA IMAM 30 – 40 – 50?

Rešili ste da ustanete, a ne da odustanete i odlučno gazite ka sledećem koraku. U ovom tekstu ćete moći da uvidite kako da učite jezik uprkos bilo kom uverenju koje se čini da vas sputava.

Ulaganje u jezik nam donosi više od pola posla i otvara vrata boljeg socijalnog i poslovnog života.

Takođe, omogućava nam lakšu adaptaciju na novu okolinu, kao i brži osećaj prihvaćenosti. Neko će reći – ali Norvežani (Nemci, Amerikanci) nas nikada neće prihvatati kao svoje, kao što i bilo koji narod neće druge državljane prihvatiti kao potpuno svoje. Međutim, svi cenimo ako je neko voljan da prozbori naš jezik, kao i da se uklopi u našu kulturu. Tako je i sa Norvežanima. Možda vas neće prihvatiti kao istinskog Norvežanina – jer da se razumemo, to i niste, ali će veoma biti voljni da odu u neku šetnju ili sportsku avanturu sa vama. Dakle, jezik je samo plus, nikako minus.

Od najveće važnosti je odabrati adekvatan kurs/način za učenje jezika.

Naime, neki od nas brže uče sami, imaju samodisciplinu i sposobnost da istraže nove materijale i oblike učenja, dok je drugima potrebna grupa, škola jezika i podsticaj od strane profesora. Obe opcije su odlične sve dok su odgovarajuće za naše mogućnosti, očekivanja, brzinu kojom želimo da idemo i slično.

Meni je na početku odgovaralo da krenem u grupi. Pošto se norveški razlikovao od jezika koje sam do sada učila, smatrala sam da je važno da za početak imam podršku profesora i grupe. Imala sam tu sreću da mi se jezik jako svideo, pa sam samostalno počela da tražim dodatne materijale, muziku, serije. Nakon početnog nivoa odlučila sam da pređem na kurs jedan na jedan, jer sam već imala određeno predznanje i mogli smo da idemo tempom koji je odgovarao meni.

Veoma je važno istaći da je jezik proces koji traži zalivanje i negovanje. Profesor može veoma dobro ispredavati, ali ako aktuelno gradivo samostalno ne obnovimo, ne uvrstimo ga u rečenice, fraze, onda je to isto kao da nam je neko pokazao kako da vozimo bicikli, a da nikad ne okrenemo pedale. Dosta ljudi očekuje da će samo pohađajući časove uspeti da nauči jezik. Moguće je i to, ako ste zaista talenat, ali ponavljanje je majka učenja, te je za većinu potreban rad kod kuće. Zato je prilikom kretanja u ovaj proces bitno da se zapitamo koliko smo dnevno vremena spremni da posvetimo jeziku.

Navešću svoj primer – na početku kursa sam i radila i pohađala kurs, učila jezik veoma aktivno. U jednom momentu sam shvatila da to nije dovoljno za cilj koji sam zacrtala sebi, a to je da ću za godinu dana od početka kursa već biti i raditi u Norveškoj. Napustila sam posao i učila jezik svakodnevno. Nemojte me shvatiti pogrešno, ne savetujem ljude da napuste posao. Možda će vama biti dovoljno da učite jezik svaki dan sat vremena pred posao, ili ćete svaki dan sat vremena slušati audio vežbe i istovremeno prati sudove.

Nebitno je koja je opcija u pitanju dok god daje efekat. Neko preko društvenih mreža upozna prijatelje, pa jezik krene da uči kroz čet, i usavrši ga po dolasku u željenu zemlju – aktivno koristeći i slušajući jezik. Sve je stvar kako se ko snađe, ali zaključak je isti – ako želimo da uspemo u bilo kom segmentu našeg života ( da nađemo prijatelje, upoznamo partnera, družimo se, steknemo bolji finansijski status, napredujemo na bolju poziciju, itd. ) jezik je ključ koji nam otvara sva vrata.

Da pojednostavimo. Saveti za lakše usvajanje jezika:

  1. Rešenost da odvojimo vreme za novu obavezu u našem životu – pohađanje kursa jezika i samostalno učenje
  2. Odabir kursa koji odgovara našim potrebama i ciljevima – grupa, jedan na jedan, samostalno uz internet i aplikacije za učenje jezika, itd.
  3. Aktivno učenje (usvajanje) jezika – Zlatne žile govore o važnosti upotrebe stranog jezika kao i o predrasudama u toku ovog procesa
  4. Trud i samodisciplina
  5. Učenje jezika i kad počne da nam ide na ganglije
  6.  Lista za teške dane – kada dođe do toga da nam jezik ide na ganglije i ne možemo da se pokrenemo, tada nam lista motivacije može biti od velike koristi. Na tu listu napišite razloge zbog kojih želite da učite taj jezik, šta vam se sviđa vezano za taj jezik, možete naći i nove snimke na internetu, koji će vam na šaljiv način predstaviti jezik. Dakle, dozvoljeno je bilo šta što će vam podići moral i pokrenuti da nastavite.
  7.  Aktivno korišćenje jezika – razgovori sa ostalim učesnicima grupe, razgovori sa našim poznanicima koji govore taj jezik, čitanje norveških novina, gledanje serija, lepljenje stikera sa najtežim rečima i sl.
  8. Oscilacije u učenju jezika su sastavni deo procesa – ovo je veoma važno napomenuti, jer niko ne očekuje da ste godinu dana mašina koja svaki dan ustaje sa istom voljom i disciplinom. U redu je da imate krize, da nekada ne učite ili manje učite, sve dok imate osećaj kada je došlo vreme za predah, a kada treba opet da se zapne. Pri nedostatku motivacije koristite gore pomenutu listu.
  9. Korisne aplikacije I sajtovi za lakše učenje norveškog jezika:

a) Duolingo – usvajanje jezika kroz igru i aplikaciju

b) Sajt koji prati knjigu i odličan je za ceo A nivo

c) Mesto gde ćete naći sve u paketu – vokabular, gramatika, čitanje, slušane vežbe

d)  Usvajanje osnovnih reči i rečenica u svakodnevnom životu

e) Odličan profesor i youtube kanal koji će vam posebno koristiti za B nivo i pripremu za Norskprøve, ali ja sam je pratila i na A nivou

f ) Pimsleur – audio vežbe koje možete slušati na putu do posla, dok perete sudove, idete u radnju.

g) Gore navedene stavke se preporučuju da se koriste kao dodatni materijali , uz knjige. Preporuka knjiga: På vei ( A1/A2 nivo),  Stein på stein (B1 nivo), Her på berget (B2 nivo)

 

I nemojte se zavarati – godine, pol, urođeni talenat nemaju veze sa učenjem jezika. Možda neki faktori doprinose lakšem usvajanju, ali gde ima volje, ima i uspeha. Moć je u nama! 🙂